15:09
Domowy makaron czekoladowy
Nelriel
0
chilli
,
cukier waniliowy
,
deser
,
drugie danie
,
dzień dziecka
,
jaja
,
kakao
,
kardamon
,
makaron
,
mąka
,
mięta
,
na słodko
,
obiad
,
owoce
,
stewia
,
syrop klonowy
,
śmietanka
,
twaróg
Moja wersja:
200g mąki pełnoziarnistej (Lubella)
2g soli
50g gorzkiego kakao (DecoMoreno)
10g stewii
sypnęłam trochę kardamonu, trochę chilli, ok 1 łyżeczki cukru wanilinowego
To mieszam razem.
Dodaje:
2 jaja (u mnie 1 duże, 1 średnie - klasa '0')
Trochę wody do wyrobienia ciasta (ok 4 łyżki)
Wyrobić ciasto na elastyczną masę, odstawić na 1h do lodówki. Uformować makaron, podsuszyć około 30 minut,
Początkowo planowałam kroić ręcznie, skoro i ręcznie robiłam ciasto, ale przypomniałam sobię, że mama ma zakmuflowane maszynki do robienia makaronu, robiłam 'sitkiem' do makaronu tagliatelle
U mnie podawane z: (na 2-3 porcje)
Ok. 1/2 kostki twarogu (półtłusty rolmlecz)
kilka listków mięty z domowego chowu :P drobno posiekane
pół łyzeczki syropu klonowego
trochę śmietanki kremówki to uzyskania fajnej konsystencji
+ mrożone owoce (z połowa, może mniej mieszanki owoców leśnych; 2 banany), napój tymbark jabłko-wiśnia
AUTOR:
Nelriel
chilli
,
cukier waniliowy
,
deser
,
drugie danie
,
dzień dziecka
,
jaja
,
kakao
,
kardamon
,
makaron
,
mąka
,
mięta
,
na słodko
,
obiad
,
owoce
,
stewia
,
syrop klonowy
,
śmietanka
,
twaróg
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz