Ser żółty
1) Farsz 1 - a'la bolognese
500g mięsa mielonego (u mnie z biodrówki)
1 cebula + 1 łyżka ghee to podsmazenia
1 puszka pomidorów (całych)
sól, pieprz
1) Farsz 1 - a'la bolognese
500g mięsa mielonego (u mnie z biodrówki)
1 cebula + 1 łyżka ghee to podsmazenia
1 puszka pomidorów (całych)
sól, pieprz
czosnek niedźwiedzi
bazylia, oregano, tymianek
Podsmażamy na maśle klarowanym cebulke (pokrojona w półplasterki), po zeszkleniu dodajemy mięso, Kiedy mięso nie będzie już surowe, dodajemy pomidory (w sezonie mogą być świeże) i przyprawy, mieszamy, dusimy chwilke, do przegryzienia smaków
2) Farsz 2 - szpinak-ricotta
500g świezego szpianku
500g świezego szpianku
1 op. ricotty
sól, pieprz, czosnek granulowany
Szpinak wrzucam na wrzątek, gotuje 6 min, odcedzam przelewam zimną wodą. Ostudzony szpinak łącze w miseczce z ricottą i przyprawami i dokładnie mieszać
Szpinak wrzucam na wrzątek, gotuje 6 min, odcedzam przelewam zimną wodą. Ostudzony szpinak łącze w miseczce z ricottą i przyprawami i dokładnie mieszać
3) Farsz 3 - Pieczarkowy
1 duża cebula + ghee do podsmażenia
500g pieczarek
sól, pieprz
Podsmażam cebulkę, dodaje pieczarki pokrojne w dość grube plasterki (ok 0,5cm grubości), dusze, przyprawiam do smaku
sól, pieprz
Podsmażam cebulkę, dodaje pieczarki pokrojne w dość grube plasterki (ok 0,5cm grubości), dusze, przyprawiam do smaku
Naczynie żaroodporne smaruje tłuszczem, układam 1 wartwe płatów lasagne ( mnie surowe, ale niekótre należy podgotować - sprawdzić na opakowaniu) na mój pojemnik to 1,5 płata na warstwe Układam
1) Makaron
2) Połowa farszu mięsnego + polewam ok 4 łyżkami 'wody' z mięsa
3) Makaron
4) Połowa farszu szpinakowego
5) Makaron
1) Makaron
2) Połowa farszu mięsnego + polewam ok 4 łyżkami 'wody' z mięsa
3) Makaron
4) Połowa farszu szpinakowego
5) Makaron
6) Połowa farszu pieczarkowego + 6 łyżek wody z duszenia pieczarek
7) Posypjue startym żółtym serem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz