17:14

Lazania 3-smakowa



9 płatów lasagne (u mnie pełnoziarniste)
Ser żółty

1) Farsz 1 - a'la bolognese

500g mięsa mielonego (u mnie z biodrówki)
1 cebula + 1 łyżka ghee to podsmazenia
1 puszka pomidorów (całych)
sól, pieprz
czosnek niedźwiedzi
bazylia, oregano, tymianek

Podsmażamy na maśle klarowanym cebulke (pokrojona w półplasterki), po zeszkleniu dodajemy mięso, Kiedy mięso nie będzie już surowe, dodajemy pomidory (w sezonie mogą być świeże) i przyprawy, mieszamy, dusimy chwilke, do przegryzienia smaków

2) Farsz 2 - szpinak-ricotta

 500g świezego szpianku
1 op. ricotty
sól, pieprz, czosnek granulowany

Szpinak wrzucam na wrzątek, gotuje 6 min, odcedzam przelewam zimną wodą. Ostudzony szpinak łącze w miseczce z ricottą i przyprawami i dokładnie mieszać

3) Farsz 3 - Pieczarkowy

1 duża cebula + ghee do podsmażenia
500g pieczarek
sól, pieprz

Podsmażam cebulkę, dodaje pieczarki pokrojne w dość grube plasterki (ok 0,5cm grubości), dusze, przyprawiam do smaku



Naczynie żaroodporne smaruje tłuszczem, układam 1 wartwe płatów lasagne ( mnie surowe, ale niekótre należy podgotować - sprawdzić na opakowaniu) na mój pojemnik to 1,5 płata na warstwe Układam
1) Makaron
2) Połowa farszu mięsnego + polewam ok 4 łyżkami 'wody' z mięsa
3) Makaron
4) Połowa farszu szpinakowego
5) Makaron
6) Połowa farszu pieczarkowego + 6 łyżek wody z duszenia pieczarek
7) Posypjue startym żółtym serem



I do piekarnika 40min w 180st. Makaron mi się ugotował w piekarniku w tym czasie, był miękki ;)

Uwaga:
Z podanych proporcji, wyszły 2 takie foremki jak na zdjęciu.

Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Kobiet :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Między Niebem, a Kuchnią... , Blogger