Przepis dostałam od przyjaciółki i musiałam wypróbować :)
Ciasto:
0,5kg mąki
50g świeżych drożdży
150g kostki masła
1 łyżka cukru
szczypta soli
2 jajka
1 łyżka suszonego oregano
1 szklanka ciepłego mleka
Farsz:
1 cebula
1 czerwona papryka
1 por (biała część)
3 filety z pałeczek kurczaka + przyprawa do gyrosu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
100g żółtego sera
sól, pieprz, przyprawa do gyrosa
posmarowałam roztrzepanym jajkiem
posypałam czarnuszką
Piec 20min w 150stopniach + termoobieg
Uwagi:
- bardzo sycące
- (dla mnie) nada się też na chudszą wersje pierażków
- resztę farszu wykorzystałam do naleśników - smakowało jak kebab w tortilli.
mniam !
OdpowiedzUsuń