12:57

Calzone gyrosowe

Przepis dostałam od przyjaciółki i musiałam wypróbować :)




Ciasto:
0,5kg mąki
50g świeżych drożdży
150g kostki masła
1 łyżka cukru
szczypta soli
2 jajka
1 łyżka suszonego oregano
1 szklanka ciepłego mleka

Farsz:
1 cebula
1 czerwona papryka
1 por (biała część)
3 filety z pałeczek kurczaka + przyprawa do gyrosu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
100g żółtego sera
sól, pieprz, przyprawa do gyrosa

posmarowałam roztrzepanym jajkiem
posypałam czarnuszką

Piec 20min w  150stopniach + termoobieg

Uwagi:
- bardzo sycące
- (dla mnie) nada się też na chudszą wersje pierażków
- resztę farszu wykorzystałam do naleśników - smakowało jak kebab w tortilli.

1 komentarz:

Copyright © 2014 Między Niebem, a Kuchnią... , Blogger