15:51

Krem porowo-ziemniaczany



ok 800ml wody + kostka "bulion na wędzonym boczku"
5 młodych większych ziemniaków
0,5 DUŻEGO pora (u mnie górna połowa, z zielonym)
1 średnia cebula

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pora pokroić na ok 2cm plasterki. Wrzucić do garnka z bulionem. Cebulkę podsmażyć. Wrzucić do reszty składników. Gotować 20min. Zmiksować na gładko. Doprawić.

przyprawy:
sól,
pieprz,
papryka wędzona !
do chilli con carne

Dodatki:
- resztka kiełbasy z lodówki
- resztka sera z lodówki
- końcówka pesto z suszonych pomidorów
- koperek

Uwagi:
- oczywiście stare ziemniaki też się nadadzą
- wode z kostką można zamienic na domowy rosół/bulion i dodać trochę więcej papryki wędzonej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Między Niebem, a Kuchnią... , Blogger