15:35

Aromatyczna zupa z batata i czerwonej soczewicy

(Przepraszam za jakość zdjęcia, ale tak pięknie pachniało, że ciężko się było skupić na robieniu zdjęcia :P )



1 batat (ok 400g)
1 szklanka czerwonej soczewicy
1l wody
1 cebula + 0,5 łyżki masła klarowanego + 4 duże liście szałwi
1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
1 spora gałąź romarynu

Przyprawy:
kurkuma
papryka słodka
papryka ostra
gorczyca biała
imbir
majeranek
sól, pieprz

Do podania:
kasza bulgur
świeży rozmaryn

Zagotować wodę. Batata obraż i pokroić w kostke. Wrzucić do wrzątku, dodać 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę cukru. Nastawić czas na 30min.
Po 15 min dodać soczewice, liście rozmarynu, i przesmażoną na patelni cebulę i szałwię, gotować pozostałą ilość czasu. Zmiksować, doprawić ;) Smacznego ;)



Uwagi:
Zupa wyszła przepyszna, słodko-ostra ;)
Na pewno często będzie gościła na moim stole
Jest rozgrzewajaca
Sycąca

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Między Niebem, a Kuchnią... , Blogger