15:11

Zupa buraczkowa na wodzie



2-3 porcje

3 szklanki wody
2 podłużne buraki
2 nieduże marchewki
1 duży ziemniak (na prawdę duży)
1 liśc laurowy
2 ziela angielskie
sól, pieprz
sok z cytryny, ocet jabłkowy
łyżeczka masła

Wodę wlać do garnka i ustawić na gazie, wrzucić liść i ziele. Założyć rękawiczki, buraki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka. Obrać i zetrzeć marchewkę. Wrzucić. Ziemniaka obrać i pokroić. Wrzucić do całości. Całość gotować 40 min na wolnym ogniu. Doprawić, solą, pieprzem i zakwasić cytryną, octem. Dodać odrobinę masła (aby przyswoić witaminy rozpuszczalne w tłuszczach). Przed podaniem zabieliłam jogurtem greckim. Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Między Niebem, a Kuchnią... , Blogger