16:52

Zupa kurkowa




1 litr wody
2 udka z kurczaka
200g grzybów kurek
3 ziemniaki
2 marchewki
1/4 małego selera
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
2 szczypty gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka rozmarynu
sól, pieprz biały
1 (płaska) łyżka masła klarowanego
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki śmietany 12%

Zagotować wodę z liściem laurowym i zielem angielskim. Udka z kurczaka umyć, odkroić brzydkie kawałki. Kurki zalać w miasce wodą, zostawić na ok 10 min, wymienić wodę. Przyszykować czystą ściereczkę. Umyte i oczyszczone kurki (pomogłam sobie pędzelkiem silikonowym) przełożyć na ściereczkę i zostawić do obeschnięcia.
Umyć, obrać i pokroić warzywa doscyć drobno, wrzucić do garnka z mięsem. Posolić.
Na patelni rozgrzać masło. Przełożyć kurki i smażyć 10min, w trakcie dodać pieprz, gałke, cząber, majeranek i rozmaryn. Pod koniec delikatnie posolić (pamiętając że zupa też już ma sól).
Obrać i pokroić cebulę. Obrać czosnek, pokroić w plasterki. Dodać na patelnie i smażyć 5 min. Mieszać.
Kiedy warzywa w zupie są już miękkie dodać zawartość patelni. Gotować 10min. Na patelnie po smażeniu wlać kilka łyżek 'wody' z zupy, żeby zebrać pozostały 'smak' po smażeniu, dodać śmietanę i podgrzewając, energicznie mieszać. Kiedy śmietana się podgrzeje i nabierze jednolitą mase, dodać do garnka i gotować 5min.
Podawać ze świeżą pietruszką ;)




Uwagi:
- Przed dodaniem śmietany wyjęłam mięso z zupy, obrałam ze skóry i kości. Mniejsze kawałki mięsa włożyłam do zupy.
- ok 4 porcje zupy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Między Niebem, a Kuchnią... , Blogger