15:33

Kotlety z ciecierzycy



350g ciecierzycy (suche ziarna)
2 jajka (duże)
2 łyżeczki zmielonego kminku
1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
1 cebula (drobno posiekana i przesmażona)
duża garść zieleniny (pietruszka, natka marchewki, liście selera naciowego)
pół łyżeczko soli (himalajskiej)
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczko czosnku granulowanego

Panierka:
Bułka tarta + płatki jaglane (w równych proporcjach)

Olej kokosowy do smażenia (może być też masło klarowane)
















Ciecierzyce wsypać do miski, zalać zimną wodą (żeby sporo wystawała nad ziarna), odstawić na 12h. (u mnie to było 18h). Po tym czasie przecedzić ziarna. Przepłukać. Wrzucić do garnka, ponownie zalać wodą i gotować 1h. Ostudzić, odcedzić (zostawiając część wody), zmiksować, dodać podsmażoną cebulkę, jajka i przyprawy. Dobrze wymieszać. Formować kotleciki, obtoczyć w panierce i smażyć


Uwagi:
- Wyszło 16 szt
- Trzeba uważać przy przekładaniu na drugą stronę, bo są delikatne i mogą się 'kruszyć'

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Między Niebem, a Kuchnią... , Blogger