12:48

Zupa cebulowa

3 łyżki masła kierowanego
7 średnie cebule
1 łyżeczka tymianku
3 szklanki bulionu
2 ząbki czosnku
1 szklanka białego wina (u mnie półwytrawne)
Serek Arla Apettina (grillowana papryka i oliwki)
pieprz
sól himalajska
papryka słodka
pieprz cayenne (może być świeże chilli)

grzanki czosnkowe (z chleba żytniego razowego)

Cebule pokroić i podsmażyć na maśle do lekkiego zbrązowienia (ok 20-30min). Zalać bulionem dodać tymianek i czosnek, gotować ok 30min. Dodać wino i gotować na bardzo małym ogniu 10min. Dodać serek i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia, doprawić do smaku.

4 kromki chleba razowego pokroić w kostkę. Lekko podsuszyć na suchej patelni. 3 łyżki oliwy/oleju zmieszać z 3 ząbkami czosnku (przecisnęłam przez 'praske'). Skropić oliwą czosnkową grzanki i podgrzewać na patelni jeszcze pare minut, często mieszając



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Między Niebem, a Kuchnią... , Blogger