22:25

Gulasz z dzika


6-8 porcji

800g mięsa z dzika
40g grzybów suszonych + ok.1 szklanka wrzątku
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
3 gałązki rozmarynu
4 łyżki żurawiny (ze słoika)
2 łyyżki dżemu morelowego
8 ziaren jałowca
8 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 szklanki bulionu
1 łyżka musztardy dijon
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/4 gałki muszkatołowej (w całości)
2-3 szczypty papryki wędzonej
sól, pieprz
smalec z gęsi
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Cebule i czosnek, obrać i pokroić, podsmażyć na patelni. Mięso w dzika umyć i pokroić na kawałki 'gulaszowe', Wrzucić do cebuli i smażyć, aż zmieni kolor.
Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na ok 20min.

Jałowiec i Ziele angielskie zmielić, dodać do mięsa i dobrze wymieszać, Następnie dodać listki rozmarynu, chwilę przesmażyć. Zalać bulionem.
Namoczone grzyby wrzucić do mięsa razem z wodą z moczenia (grzyby można pokroić na mniejsze kawałki). Wszystko gotować 1h na niedużym ogniu.
Odlać 1/2 szklanki 'sosu' do wystygnięcia. Do garnka dodać przyprawy (poza mąką). Gorujemy ok. 50min. Do szklanki z ostudzonym bulionem dodać mąkę ziemniaczaną, dobrze wymieszać. Dodać do garnka cały czas mieszając. Gotować ok 10 min. I można zjadać ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Między Niebem, a Kuchnią... , Blogger