16:22

Frytki z batatów, pieczone :)


2 duże bataty (słodkie ziemniaki)
6 łyżek oliwy
2 łyżki mieszanki przypraw, u mnie 'złocista' do kurczaka* (bez glutaminianu)

Bataty kroimy na kształt frytek, większych lub mniejszych, oliwę mieszamy z przyprawą, zalewamy bataty w misce starając się, żeby ładnie i w miarę równomiernie obtoczyły bataty.
Układamy bataty na blachę, tak aby na siebie nie zachodziły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30min. I można zajadać :)
U mnie było to 180st z termoobiegiem grzanie góra-dół, ale lepiej na 20min dać grzanie dół, a na ostatnie 10min dodać grzanie z górą :)

Na zdjęciu również burger, z przepisu Hamburger wołowy
(modyfikacje: do mięsa czosnek granulowany, do sosu: zamiast sosu chilli to worchestershire)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Między Niebem, a Kuchnią... , Blogger