10:22

Chilli con carne


500g mięsa mielonego (wołowe)
1 duża cebula
2 łyżki masła lub oleju
2 ząbki czosnku
1/2 puszka kukurydzy
1 puszka fasolki czerwonej
4-5 pomidorów bez skórki (lub 1 puszka)
1 szklanka wody/bulionu
2 łyżki koncentratu pomidorowego

papryka słodka
papryka wędzona
chilli
sól, pieprz
kumin mielony (kmin rzymski)
oregano
tymianek
1 łyżeczka cukru (niecała)
tabasco

* zamiast tych przypraw można dać mieszankę przypraw do chilli con carne

Na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, kiedy będzie już miękka i szklista, dorzucamy mięso. Mieszając od czasu do czasu smażymy, aż mięso przestanie być czerwone. Dolewamy wodę i wrzucamy pomidory (u mnie w puszcze krojone). I dusimy 10-15 minut, dodajemy przyprawy, fasolę i kukurydzę. I dusimy jeszcze 30 minut na wolnym ogniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Między Niebem, a Kuchnią... , Blogger