10:14

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem


1 duża cebula
250g borowików (lub innych grzybów)
450g szpinaku
ziemniaki (u mnie 7 małych)
ok 300-400g warzyw mrożonych (marchew, kalafior, brokuł, fasolka)
olej do smażenia
śmietana 18% (200g)
1 jajko
sól himalajska
biały pieprz
gałka muszkatołowa
czosnek granulowany
1 mozarella
100g fety (opcjonalnie)

Cebulę obieramy, kroimy i przesmażamy na patelni, aż będzie szklista.po tym czasie dorzucamy pokrojone w kostkę grzyby (u mnie były przegotowane wcześniej) i smażymy 15 minut. Na drugiej patelni zesmażamy czosnek, lub rozmrażamy jeśli mrożony jak u mnie :) Następnie przerzucam szpinak do grzybów. Na patelni po szpinaku przesmażam warzywa mrożone, żeby się rozmroziły. Dorzucam do szpinaku i grzybów i jeszcze chwilkę smażę. Doprawiam do smaku czosnkiem, solą i pieprzem. Lekko studzę.
W garnku nastawiam ziemniaki. Gotuję 10 min od momentu zagotowania wody. Odcedzam, lekko przestudzam. Kroję na ok 0,5-1cm plasterki.
W wysokim pojemniku mieszam śmietanę z dużym jajkiem i przyprawami (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany).
Naczynie żaroodporne lekko natłuszczam masłem klarowanym, układam warstwę pokrojonych ziemniaków, tak aby ziemniaki na siebie nie nachodziły.(połowa wszystkich ziemniaków). Smaruje 1/3 powstałego sosu. Na to połowa farszu warzywnego. druga połowa ziemniaków, 1/3 sosu, farsz, kładziemy ser.
Całość pieczemy ok 18-20min w 180st (lub w 160 + termoobieg)



Uwagi:
ok. 4 porcje




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Między Niebem, a Kuchnią... , Blogger