19:04

Makaron z dyni :)




1 dynia makaronowa
olej rzepakowy
sól, pieprz


Dynię umyć, przekroić wzdłuż, pestki z włóknami wyjąć. Posolić, popieprzyć i skropić olejem. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 170stopni. Piekłam ok40min w 150st z termoobiegiem


Taki makaron dobry był sam w sobie :)
Część podałam z sosem pomidorowym co został od pizzy, a część samodzielnie :)
Chwilę przed wyjęciem (lub zaraz po ) można posypać serem mozzarella lub w wersji wege - płatkami drożdży nieaktywnych


- Wyszły 2-3 porcje, samodzielnego dania. Jeśli dodamy np kurczaka to i na 4 osoby powinno starczyć
- Dynia makaronowa ma bardziej wyrazisty smak niż inne dynie, nie jest również aż tak słodka
- Pestki dyni zjedliśmy na surowo :) bez obierania, prażenia czy przyprawiania :) Bo takie mięciutkie były :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Między Niebem, a Kuchnią... , Blogger