Naleśniki ze szpinakiem już robiłam - Klik !
A parę tygodni temu w Gdyni jadłam najlepsze naleśniki z grillowanym Łosiem i serkiem koperkowym <3
Pomyślałam, że trzeba by sprawdzić co wyjdzie z połączenia szpinaku i łososia. I oto co wyszło :)
Naleśniki - przepis podstawowy:
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1,5 szklanki mąki pszennej
3 jajka + 3 szczypty soli
5-6 lyżek oleju
* przed 1 naleśnikiem mimo dodania oleju do ciasta dobrze jest natłuścić lekko patelnie
** usmażone naleśniki układałam na duży talerz i przykrywałam głębokim talerzem. Po usmażeniu ostatniego jeszcze chwile zostawiłam przykryte. Odwróciłam talerze tak, by głęboki był na spodzie.
Farsz (na 4-5 naleśników)
500g szpinaku mrożonego
sól, pieprz biały, czosnek granulowany
0,5 szklanki wody
2 łyżki śmietany
2 puszki łososia (w wodzie)*
Na patelnie przerzucić szpinak, rozmrozić dolać wodę i dusić, przyprawić pieprzem, czosnkiem, solą. Dołożyć śmietanę, dobrze wymieszać, dusić jeszcze chwile na bardzo małym ogniu, aby się śmietana nie zważyła.
Jeśli nie chcemy używać łososia z puszki tylko świeży, posolić i popieprzyć, odstawić na 30min. Gotować na parze ok. 20min. Rozdrobnić.
Usmażone naleśniki posmarować sosem szpinakowym i położyć łososia.Złożyć w trójkąty. Podsmażyć na niewielkiej ilości masła klarowanego.
Uwagi:
Przy smażeniu naleśników już z farszem, trzeba uważać przy przewracaniu, bo są bardzo delikatne.
Bardzo dobre, to lubię <3
moje ulubione połączenie :)
OdpowiedzUsuń