13:25

Golden Milk, ayurwedyjski przepis

(1/4 szklanki mielonej kukumy (około 80g) + 1/2 szklanki wody. UWAGA - wody ma być zawsze 2x więcej niż kurkumy. )

ja robiłam:
30g kurkumy + woda = gotować ok 5 do 7min (gotowana dłuzej traci swoje właściwości), pastę przełożyć do słoika i trzymać w lodówcę



1-2 łyżeczki pasty
1 szklanka gorącego mleka
1 łyżeczka masla kokosowego
1 łyżeczka miodu
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
szczypta pieprzu (wzmacnia działanie kurkuminy)
szczypta pieprzu cayenne


Taką miksturę należy pić codziennie. Najlepiej w temperaturze 40-50stopni C

Zalety mikstury:
- upiększa
- uzdrawia wnętrzności
- wspomaga trawienie
- podnosi odporność odporność organizmu i leczy przeziębienie
- działa przeciwzapalnie
- właściwości przeciwutleniające
- łagodzi bóle stawów
- obniża poziom cholesterolu
- działa przeciwnowotworowo
- przeciwko chrapaniu ;)
- oczyszcza wątrobę
- usuwa toksyny z ciała
- obniża ciśnienie krwi
- wspomaga pamięć i funkcję mózgu
- poprawia elastyczność ciała
-ŁAGODZI CHOROBY SKÓRY
-


UWAGI:
bardzo smaczne, bez przeszkód można pić

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Między Niebem, a Kuchnią... , Blogger