12:38

Czekoladowe ciasto z... fasoli




2 puszki czerwonej fasoli
3 banany
4 duże jajka
1/2 szklanki erytrolu*
1/4 szklanki cukru kokosowego*
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki oleju kokosowego (bezzapachowego)
3 łyżki prawdziwego kakao (decomorreno)

* zamiast tego można dać zwykły cukier lub brązowy

Fasolę odsączyć i dokładnie przepłukać. Wszystkie składniki wrzucić do miski i dobrze zmiksować. Wlać do formy (u mnie okrągła, tortowa (silikonowa)). Piekarnik rozgrzać do 170-180st. Piec 40min. Ciasto studziłam w piekarniku, następnie przebywało w lodówce, aż do przyjścia gości :)



Uwagi:
- Ciasto smakowało nawet tym 'nieciastowym', dla których najlepsze ciasto to boczek :P
- Muszę spróbować z mniejszą ilością cukru, bo dla mnie za dużo (dla gości w sam raz było)
- Ciasto z tych mokrych :)
- Na pewno zrobię jeszcze nie raz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Między Niebem, a Kuchnią... , Blogger