300ml rosołu
2 młode ziemniaczki (takie większe)
pęczek botwinki
ok 500ml wody
buraczki w plastrach na sposób duński - 2,5 większych plasterków i 6 łyżek zalewy
75ml śmietanki 36%
sól, pieprz - do smaku
Ziemniaczki obrać, pokroić, ugotować w rosole.
W tym samym czasie pokroić botwinkę na drobne kawałeczki i ugotować w 500ml wody
Zmieszać razem, wyłączyć. dodać śmietankę (uważając zeby się nie zważyła), pokroić plasterki buraka i dodać zalewe, zostawić na 30-60 min, zagrzać, I Zjadać ze smakiem :)
Uwagi:
Przed ponownym podgrzaniem, zupa wydawała się być za słodka. Ale po chwile odczekania zakwasiła się zalewą z buraka. Wyszła nie za słodka, nie za kwaśna.
Udekorowałam świeżą rzeżuchą :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz