10:03

Naleśniki ze szpinakiem


Naleśniki: (ok 18szt średnicy ok 22cm)
2 szklanki mąki (1 kukurydziana, 0,5 ryżowej, 0,5 pszennej)
1,5 szklanki gazowanej wody
1,5 szklnka mleka
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki oliwy/oleju rzepakowego

Wymieszać, odstawić na godzine, w razie potrzeby dolać wody do odpowiedniej konsystencji.

Farsz
Opakowanie mrożonego szpinaku
Ser Favita 12%
czosnek granulowany, pieprz biały - do smaku

Wrzucam zamrożony szpinak na patelnie, przykrywam pokrywką, i "smażę" az się rozmrozi, od czasu do czasu mieszając, jeśli szpinak rozmraża mi sie na 'sucho', bez wody, dolewam odrobinę wody i duszę do częściowego odparowania wody, dodaję 'fetę' i podgrzewam do prawie całkowitego rozpuszczenia sera, dobrze mieszam, pod koniec dodaję czosnek granulowany i pieprz biały.
Próbowałam kiedyś ze świeżym czosnkiem, ale ta wersja smakuję mi bardziej :)

Usmażone naleśniki, posmarować farszem (nie zagrubo, bo inaczej naleśniki 'pękaja' przy składaniu) obsmażyć na masełku klarowanym (koniecznie, idealnie dopełnia całość) z obu stron.

Farsz powinien starczyć na ok. 7-8szt

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Między Niebem, a Kuchnią... , Blogger