17:32
Gyros z kurczaka
4 filety z udek kurczaka
3 łyżki oleju rzepakowego
przyprawa do gyrosa (Kamis) - dużo, bo ok 1/3 opakowania
Kurczaka pokroić w kostkę, marynować w oleju i przyprawie ok godzinę (conajmniej). Po tym czasie wrzucić całego kurczaka z marynatą na rozgrzaą suchą patelnie, usmażyć. Przykryć patelnie i dusić jeszcze około 10min.
Mięso jest miekkie i soczyste.
Do tego frytki upieczone wg przepisu na opakowaniu
i sałatka:
2 garście młodych liści sałaty
1 ogórek długi
kilka rzodkiewek
szczypiorek
oliwa truflowa
Sosy:
1) domowy ketchup
2) majonez + ketchup łagodny (w proporcji 2:3 )
3) sos czosnkowy: 3 łyżki jogurtu, 2 łyżki majonezu, czosnej granulowany jakieś 1,5 łyżeczki, koperek, tymianek
Sosy, a zwłaszcza czosnkowy muszą się "przegryźć"
AUTOR:
Nelriel
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz