17:32

Gyros z kurczaka



4 filety z udek kurczaka
3 łyżki oleju rzepakowego
przyprawa do gyrosa (Kamis) - dużo, bo ok 1/3 opakowania

Kurczaka pokroić w kostkę, marynować w oleju i przyprawie ok godzinę (conajmniej). Po tym czasie wrzucić całego kurczaka z marynatą na rozgrzaą suchą patelnie, usmażyć. Przykryć patelnie i dusić jeszcze około 10min.

Mięso jest miekkie i soczyste.

Do tego frytki upieczone wg przepisu na opakowaniu

i sałatka:

2 garście młodych liści sałaty
1 ogórek długi
kilka rzodkiewek
szczypiorek
oliwa truflowa

Sosy:
1) domowy ketchup
2) majonez + ketchup łagodny (w proporcji 2:3 )
3) sos czosnkowy: 3 łyżki jogurtu, 2 łyżki majonezu, czosnej granulowany jakieś 1,5 łyżeczki, koperek, tymianek

Sosy, a zwłaszcza czosnkowy muszą się "przegryźć"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Między Niebem, a Kuchnią... , Blogger