12:19

Leczo z soczewicą


Danie jednogarnkowe ;)

2 cebule
4 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
2 papryki czerwone
2 cukinie
1,5 bakłażanu
1 puszka krojonych pomidorów
0,5 szklanki czerwonej soczewicy
0,5 szklanki wody
1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie mylić ze zwykłym kminkiem)
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 szcczypty gałki muszkatołowej
papryka wędzona, sól humalajska, pieprz - do smaku


Cebulę obieramy kroimy i wrzucamy do garnka na rozgrzaną oliwę (uwaga: oliwa musi być rozgrzana, ale nie może dymić!), smażymy aż się zeszkli i będzie miękka, w tym czasie obieramy i kroimy czosnek. Ja ząbki zmiażdżyłam płaską częścią noża, następnie pokroiłam na mniejsze części, wrzucamy do cebuli uważamy żeby czosnek się nie przypalił.
Paprykę kroimy wrzucamy do garnka, mieszamy, kroimy cukinię, wrzucamy i mieszamy, tak samo robimy z bakłażanem. Wszystko mieszamy, odrobinę zwiększamy ogień, przykrywamy i dusimy 10min.
Dodajemy puszkę pomidorów krojonych (w sezonie można dać 6-8 pomidorów lima pokrojonych).
Soczewice wsypujemy na sitko, przepłukujemy wodą, dodajemy do naszego lecza. Dolewamy pół szklanki wody, dodajemy przyprawy, mieszamy. Ponownie przykrywamy i dusimy 10min,

ozdobiłam świeżą bazylią

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Między Niebem, a Kuchnią... , Blogger