16:24

Ekspresowa zupa z soczewicy



1szklanka soczewicy czerwonej
2 szklanki wody
pół łyżeczki soli
2 szklanki soku pomidorowego

i przyprawy do smaku:
- curry
- czosnek granulowany
- papryka słodka
- papryka wędzona

Wodę zagotować, dodać sól i soczewicę. Gotować 10min, na wolnym ogniu, pod przykryciem. Dolać 2 szklanki soku pomidorowego i przyprawy, pogotować ok 5min już bez pezykrycia. Nalać i wcinać ;) Wychodzą 2-3 porcje.

Uwagi:
- Zupa smakowo, dzięki przyprawom przypomina... fasolkę po bretońsku :P
- Jest smaczna i sycąca, tania i zdrowa :)
- wg napisu na opakowaniu soczewicy powinno się solić dopiero pod koniec gotowania, żeby ziarno nie było twarde, poprzednim razem jak tak zrobiłam to wyszła niezła ćtapa, hmmm... więc solę od razu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Między Niebem, a Kuchnią... , Blogger